Monthly Archives: август 2018

У оквиру програма Пиротског културног лета и пројекта Пирот од турске касабе до модерног града-преко Берлина и Версаја, Удружење историчара Пирота у сарадњи са Историјским архивом у Пироту организује предавање Србија и Пирот у Великом рату поводом једног века од завршетка Првог светског рата. Предавање ће бити одржано у среду, 29.8.2018. у Свечаној сали Гимназије са почетком у 19 сати. О кључним питањима Великог рата која се односе на Србију и Пирот говориће историчари, проф. др Александар Животић, ванредни професор на катедри за историју Југославије Филозофског факултета у Београду и Давор Лазаревић, професор историје и председник Удружења историчара Пирота. Модератор предавања биће Бојана Митић. Улаз за све посетиоце је слободан.

У оквиру Пиротског културног лета и пројекта Пирот од турске касабе до модерног града, Удружење историчара Пирота је уз помоћ Историјског архива у Пироту организовало промоцију документарно-играних филмова продукцијског тима Трагом историје. Многобројна публика је имала прилике да погледа три филма који обрађују занимљиве догађаје и личности из модерне историје Пирота. Промоција је одржана 13. августа 2018. године у Свечаној сали Гимназије.

Удружење историчара Пирота почело је са реализацијом великог пројекта ПИРОТ ОД ТУРСКЕ КАСАБЕ ДО МОДЕРНОГ ГРАДА – ПРЕКО БЕРЛИНА И ВЕРСАЈА поводом 140 година од Берлинског конгреса, независности Србије и припајања Пирота Кнежевини Србији и 100 година од завршетка Првог светског рата. Пројекат се реализује уз подршку управе Града Пирота и у сарадњи са Историјским архивом у Пироту. Као део поменутог пројекта 3. јула 2018. године у холу Народне библиотеке Пирот одржано је предавање Пирот и Берлински конгрес. Предавачи су били историчари Давор Лазаревић и Предраг М. Видановић.

август 2018.
« апр   сеп »